Marie-Paule GOMRÉE
Parcours
Marie-Paule is binnen het kantoor Maingain, Rigaux & Gomrée gespecialiseerd in het sociaal recht.
Ze beoefent alle takken van het sociaal recht, zowel nationaal als internationaal: individueel en collectief arbeidsrecht, sociaal strafrecht en sociaal zekerheidsrecht.
Marie-Paule staat zo onder meer in voor:
- Juridisch advies en bijstand bij het aangaan, uitvoeren en beëindigen van arbeidsovereenkomsten, het opstellen van contracten, overeenkomsten en reglementen, conflictpreventie en -beheer;
- Beheer van vraagstukken in verband met de organisatie van het werk (met name de organisatie van de arbeidstijd, rekening houdend met de specifieke kenmerken van de bedrijfssectoren en de behoeften van de ondernemingen en de nieuwe aspiraties op het gebied van de combinatie van privé- en beroepsleven, enz.), veranderingen in de arbeidsvoorwaarden, arbeidsongeschiktheid, het probleem van discriminatie, het verloningsstatuut, het mobiliteitsbeleid, het einde van de loopbaan, enz.;
- Juridische bijstand, met name bij sociale verkiezingen (toezicht op de verschillende fasen van het tijdschema en geschillen), bij reorganisaties en/of herstructureringen van ondernemingen;
- Sociaal contentieux: beheer van geschillen inzake sociaal recht, belangenbehartiging van van ondernemingen en particulieren;
- Juridische bijstand van ondernemingen tijdens controles van het RSZ, van de inspectiediensten of van andere instanties;
Ze houdt zich ook bezig met vele vraagstukken in verband met nieuwe vormen van verloning, zoals managementcontracten, variabele verloning en stimuleringsstrategieën, sociale en fiscale vraagstukken van verloning en vergoedingen, ….
Ze is werkzaam in zowel de private als de publieke sector.
Marie-Paule is vennote bij Maingain, Rigaux & Gomrée sinds 2007 en is sinds 4 oktober 1988 ingeschreven bij de Franse Orde van Advocaten bij de Balie te Brussel.
Ze is werkzaam in het Frans.
Opleiding
Marie-Paule voltooide haar rechtenstudie met onderscheiding in 1984 aan de Université de Liège en begon het jaar daarop haar loopbaan bij Bernard Maingain, met als specialisatie sociaal recht, waaraan zij zich sindsdien heeft gewijd.
Clémentine CAILLET
Parcours
Clémentine beoefent het grondwettelijk en administratief recht. Zij behandelt in het bijzonder zaken met betrekking tot de overheidsfinanciën in ruime zin (met inbegrip van het subsidierecht) en zaken in het (sociaal) ambtenarenrecht en het gezondheidsrecht. In dit verband heeft zij een bijzondere expertise ontwikkeld in de financiële aspecten van het gezondheidsrecht en aanverwante kwesties.
Haar activiteiten brengen haar ertoe haar cliënteel te adviseren doch ook om op te treden voor de Belgische en Europese rechtbanken.
Clémentine is eveneens erkend bemiddelaar in burgerlijke en handelszaken.
Zij is bijzonder gesteld op deze alternatieve geschillenbeslechtingsmethode, die elke partij in staat stelt zich ten volle uit te drukken (dankzij de vertrouwelijkheid van de uitwisselingen tijdens de bemiddeling) en samen te zoeken naar een oplossing die hen toebehoort is en die hen tevredenstelt. De mogelijkheid die aan de partijen wordt geboden om een oplossing te kiezen – niet beperkt tot het strikte kader van de vordering of het verweer ingediend in het kader van een gerechtelijke procedure – is volgens haar een belangrijke troef van deze alternatieve geschillenbeslechtingsmethode.
Zij treedt zowel op als bemiddelaar als als raadsman in bemiddelingszaken.
Sinds januari 2022 is Clémentine ook lid van de Waalse Commissie voor de toegang tot administratieve documenten.
Clémentine begon haar professionele loopbaan bij Xirius in oktober 2013 en is sindsdien ingeschreven bij de Franse Orde van Advocaten bij de Balie te Brussel.
Tussen oktober 2013 en juni 2016 werkte ze zowel voor de afdeling Maingain, Rigaux & Gomrée als voor de afdeling Xirius Public, als medewerkster van Emmanuel Jacubowitz.
Binnen het team Maingain, Rigaux & Gomrée omvatte haar praktijk zowel het opstellen van adviezen en internationale contracten in het Engels als het arbeidsrecht, vooral wanneer het gebruik van het Engels vereist was.
Sinds juni 2016 wijdt zij zich volledig aan haar activiteiten binnen het Xirius Public team.
Sinds 1 januari 2021 is zij vennoot bij Xirius Public.
Zij is werkzaam in het Frans en het Engels.
Opleiding
Clémentine Caillet behaalde een masterdiploma in de rechten aan de Université Libre de Bruxelles, met als afstudeerrichting publiek recht (2013).
Ze heeft met succes opleidingen gevolgd in bemiddeling in burgerlijke en handelszaken en in bemiddeling met de overheid.
Ze heeft ook een Interuniversitair Certificaat in Overheidsfinanciën behaald, georganiseerd door de UCL en de ULiège.
Laëtitia BOUSEZ
Parcours
Laëtitia beoefent het fiscaal recht bij Xirius Tax & Acquisitions.
Als vennote in het fiscaal recht is zij actief in alle domeinen van deze rechtstak, zowel wat de directe belastingen (personenbelasting, vennootschapsbelasting, inkomstenbelasting voor niet-inwoners, vennootschapsbelasting) als wat de indirecte belastingen (registratie- en successierechten, enz.). betreft.
Haar praktijk als fiscaal advocaat omvat zowel fiscaal advies als fiscale geschillenbeslechting (administratieve en gerechtelijke fase).
Naast haar activiteiten als advocate is Laëtitia ook redactiesecretaris van de Revue Fiscale Régionale et Locale (Larcier) en spreekt zij regelmatig op conferenties betreffende het fiscaal recht.
Zij is ook auteur van verschillende bijdragen over fiscaal recht.
Laëtitia is lid van de Franstalige Orde van Advocaten bij de Balie te Brussel sinds 2016 en is partner van Xirius Tax & Acquisitions sinds november 2021.
Laëtitia is werkzaam in het Frans.
Opleiding
Laëtitia beschikt over een masterdiploma in de rechten van de Université Libre de Bruxelles (U.L.B.) en een bijkomende master in fiscaal recht van dezelfde universiteit.
Laurens DE BRUCKER
Parcours
Laurens beoefent nagenoeg alle takken van het publiek- en administratief recht, maar focust zich voornamelijk op adviesverlening en geschillenbeslechting inzake (hernieuwbare) energieprojecten in een internationaalrechtelijke context. In dit verband beschikt hij, o.a. als auteur van het in 2021 uitgegeven handboek “De vergunning van windturbines in het Vlaamse Gewest”, over een bijzondere expertise inzake windenergierecht.
Daarnaast legt hij zich binnen het kantoor toe op ruimtelijke planningsdossiers en procedures die betrekking hebben op omgevings-, milieu-, stedenbouwkundige- en verkavelingsvergunningen in Vlaanderen en het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest.
Laurens adviseert cliënten uit zowel de publieke, als de private sector en heeft een bewezen track record in het vertegenwoordigen van cliënten voor diverse administratieve overheden (colleges van burgemeester en schepenen, deputaties, gewestelijke regeringen…), alsook voor de Raad van State, de Raad voor Vergunningsbetwistingen en de burgerlijke rechtbanken.
Naast zijn activiteiten als advocaat, is Laurens als doctoraal onderzoeker verbonden aan de onderzoekseenheid Publiekrecht van de faculteit Rechtsgeleerdheid aan de KU Leuven, waar hij onder het promotorschap van professor Kurt Deketelaere doctoraal onderzoek voert naar het al dan niet bestaan van een klimatologisch verantwoordelijkheidsbeginsel. Gelet op de mensenrechtelijke insteek van dit onderzoek en de supranationaalrechtelijke dimensie ervan, beschikt hij over de nodige expertise inzake Europees en internationaal (klimaat)recht.
Verder is Laurens auteur van diverse bijdragen in de rechtsleer en is hij niet alleen kernredacteur van het tijdschrift Milieu en Energierecht (MER), maar ook lid van het redactieteam van het tijdschrift STORM en medewerker van het tijdschrift Administration Publique.
Laurens vervoegde Xirius Public in oktober 2016 en is sedertdien ook ingeschreven bij de Nederlandstalige Orde van Advocaten aan de Balie van Brussel. Hij is sinds januari 2022 vennoot bij Xirius Public.
Laurens verstrekt zijn diensten in het Nederlands, Frans en Engels.
Opleiding
Laurens behaalde zijn master in de rechten aan de KU Leuven (2014) en is tevens houder van een LLM intellectueel eigendomsrecht (2015).
Sinds april 2021 doctoreert hij aan de KU Leuven.
Philippe DE VOS
Parcours
Phillipe beoefent het fiscaal recht in samenwerking met Arnaud Scheyvaerts en Jean-Pierre Magremanne.
Binnen het kantoor legt Philippe zich toe op alle domeinen van het fiscaal recht, zowel op het gebied van de directe belastingen (personenbelasting, en in het bijzonder alle materies die verband houden met de fiscale woonplaats, vennootschapsbelasting, inkomstenbelasting voor niet-ingezetenen, vennootschapsbelasting) als op het gebied van de indirecte belastingen (BTW, registratie- en successierechten, enz.).
Philippe adviseert zijn cliënten zowel op het gebied van adviesverlening als bij het behandelen van fiscale geschillen (administratieve en gerechtelijke fase).
Hij is ook actief op academisch gebied.
Philippe is assistent belastingrecht aan de Université Libre de Bruxelles en schrijft regelmatig artikels in verschillende Belgische fiscale tijdschriften op het gebied van directe en indirecte belastingen, alsook op het gebied van de Belgische fiscale procedure zoals beïnvloed door de rechtspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens en het Hof van Justitie van de Europese Unie. Hij is ook lid van de redactie van de Revue générale du contentieux fiscal.
Hij was advocaat aan de Antwerpse balie tussen 2015 en 2018 en aan de Brusselse balie in 2019, vooraleer hij in 2019 Xirius Tax & Acquisitions vervoegde.
Philippe staat zijn cliënteel bij in het Nederlands, Frans, Italiaans en Engels.
Opleiding
Philippe beschikt over een masterdiploma in de rechten van de Université Libre de Bruxelles (U.L.B.) en behaalde tevens een master-na-masterdiploma aan de Katholieke Universiteit Leuven (K.U.L.).
Christian AMAND
Parcours
Christian beoefent het fiscaal recht bij Xirius Tax & Acquisitions, met een focus op BTW, douanerechten en accijnzen.
Christian houdt zich voornamelijk bezig met de vermindering van btw-lasten en het voorkomen en minnelijk oplossen van BTW-geschillen. Hij heeft ook ruime ervaring in het opstellen van prejudiciële vragen voor het Europese Hof van Justitie inzake btw (grensoverschrijdende huur en BTW-vaste inrichting, onroerende huur, vrijstellingen, tarieven, behandeling van tussenpersonen, …).
Christian adviseert onder meer multinationals, overheidsinstellingen en particulieren over indirecte belastingen en btw.
Als advocaat was Christian betrokken bij de BTW-aspecten van de reorganisatie van financiële ondernemingen op Europees en Belgisch niveau, bij de vermindering van de BTW-druk op vastgoedprojecten en dienstencentra, bij grensoverschrijdende dienstenstructuren in verband met huur en BTW, bij de naleving van de Europese regels inzake BTW-aftrek, de financiering en structurering van de BTW voor Belgische en internationale non-profitorganisaties en beroepsverenigingen, de invoering van elektronische factureringssystemen, de preventie van btw-carrouselfraude en de studie van wetswijzigingen op btw-gebied.
Als BTW-specialist was Christian van 2008 tot 2012 voorzitter van de subgroep BTW en Indirecte belastingen van de CFE- Tax Advisers Europee (CFE http://www.cfe-eutax.org/) die belastingadviseurs en fiscaal juristen vertegenwoordigt voor de Europese instellingen. Hij heeft deelgenomen aan de werkzaamheden van de Business Expert Group en het EU VAT Forum bij de Europese Commissie, dat een permanente dialoog tot stand brengt tussen nationale BTW-administraties, bedrijven en externe adviseurs om praktische oplossingen te vinden binnen het huidige kader van de Europese BTW-regelgeving.
Daarnaast is Christian auteur van talrijke studies, columns en lezingen, onder meer voor het Forum voor de toekomst en de Academie voor Europees recht in Trier.
Christian is partner bij Xirius Tax & Acquisitions sinds juli 2011 en is sinds 2010 lid van de Franstalige Orde van Advocaten bij de Balie te Brussel.
Christian is werkzaam in het Frans, Engels en Nederlands. Hij beheerst ook het Spaans.
Opleiding
Christian behaalde zijn licentie in de rechten aan de Université Catholique de Louvain (1977), behaalde tevens een licentie in het economisch recht (1978) en is daarnaast ook houder van een master in het fiscaal recht van de Ecole Supérieure de Sciences Fiscales (Bruxelles – ICHEC-1988).
Jennifer DUVAL
Parcours
Jennifer is gespecialiseerd in publiek recht, algemeen administratief recht en, meer specifiek, publiek economisch recht.
Haar interesse in publiek en administratief recht ontwikkelde zich al vroeg tijdens haar rechtenstudies aan de Université catholique de Louvain. Ze koos ervoor om zich te specialiseren in publiek en administratief recht, alsook in administratieve en grondwettelijke geschillen.
Ze staat overheden en publiekrechtelijke instellingen bij in deze domeinen, zowel op het vlak van adviesverlening, geschillenbeslechting als juridische redactie.
Jennifer werd lid van de Brusselse Balie in 2012 en werd toegelaten op het Tableau van Franstalige advocaten in 2016.
Naast haar carrière als advocaat heeft Jennifer ook ervaring als politie-inspecteur in een Brusselse politiezone.
Ze werkt voornamelijk in het Frans, maar heeft ook een goede kennis van het Nederlands en Engels.
Opleiding
Jennifer behaalde haar master in de rechten aan de Université catholique de Louvain in 2012, met als specialisatie publiek en administratief recht.
In 2015 voltooide ze een interuniversitair certificaat in publieke financiën, georganiseerd door de UCL, in samenwerking met de ULiège.
Laurent COLLON
Parcours
Laurent beoefent het vastgoedrecht in al zijn burgerlijke, commerciële en fiscale aspecten.
Laurent legt zich binnen het kantoor in het bijzonder toe op vastgoedverkoop, huurcontracten (commerciële, residentiële en kantoorhuurcontracten), makelaarsrecht en de verschillende fiscale aspecten van vastgoed.
Hij staat zijn cliënten zowel bij op het gebied van adviesverlening (waaronder het opstellen van contracten) als inzake geschillenbeslechting op het gebied van vastgoedrecht.
Laurent is ook de auteur van een boek getiteld “Droits réels immobiliers et fiscaux” (Editions Kluwer), Signaux fiscaux (2001) en een boek uitgegeven door Editions Larcier over het “Statut juridique de l’agent immobilier”.
Hij is ook auteur van talrijke rechtsleerbijdragen en heeft meerdere lezingen over het burgerlijk en fiscaal vastgoedrecht op zijn teller staan.
Laurent is vennoot bij Xirius Immo sinds januari 2004 en is lid van de Franstalige Orde van Advocaten bij de Balie te Brussel sinds oktober 1993.
Hij is werkzaam in het Frans, Nederlands en Engels.
Opleiding
Laurent behaalde zijn licentie in de rechten aan de Université Libre de Bruxelles (1989) en beschikt tevens over een masterdiploma in fiscaal beheer van Ecole de Commerce Solvay-U.L.B. (1992).
Patrik DE MAEYER
Parcours
Patrik beoefent nagenoeg alle takken van het publiek- en administratief recht.
Vooreerst focust hij zich op adviesverlening en geschillenbeslechting inzake (hernieuwbare) energieprojecten. Daarnaast behandelt hij op regelmatige basis dossiers in verband met het stedenbouwrecht, het milieurecht, het handelsvestigingsrecht, het lokale belastingrecht en het onteigeningsrecht. Verder richt hij zich in zijn praktijk op dossiers waarin de werking van de Belgische Staat centraal staat, met inbegrip van het statuut van het rijkspersoneel (ambtenarenrecht), de openbaarheid van bestuur, de motivering van bestuurshandelingen en de administratiefrechtelijke geschillen in dat verband.
Patrik adviseert cliënten uit zowel de publieke, als de private sector en vertegenwoordigt ze voor diverse administratieve overheden (colleges van burgemeester en schepenen, deputaties, gewestelijke regeringen…), alsook voor de hoven en rechtbanken, de Raad van State en het Grondwettelijk Hof, en tot voor het Hof van Justitie van de Europese Unie (Luxemburg) en het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (Straatsburg).
Verder is hij auteur van diverse bijdragen in de rechtsleer en is hij medewerker van het tijdschrift Administration Publique, gespecialiseerd in het grondwettelijk recht en het administratief recht. Hij is lid van het Genootschap Advocaten Publiekrecht (GAP), alsook van ESIMAP (Centre d’études, de services et d’information en matière de marchés publics).
Patrik is advocaat aan de balie van Brussel sedert 1994. Hij stond mee aan de wieg van Xirius Public is sinds januari 2004 vennoot bij Xirius Public.
Hij verstrekt zijn diensten in het Nederlands, Frans en Engels.
Opleiding
Patrik is houder van een licentie in de rechten van de Universiteit van Antwerpen (1992) en van een Master in Business Administration van de Universiteit van Antwerpen (1993).
Lieze DE VEEN
Parcours
Lieze beoefent het vastgoedrecht in al zijn burgerlijke en commerciële aspecten, alsook het handelsrecht in de ruimste zin.
Als specialiste van het vastgoedrecht beschikt zij over een ruime ervaring en kennis met betrekking tot de verkoop van onroerende goederen, huurovereenkomsten (zowel handelshuur, huurovereenkomst voor burelen en huurovereenkomst tot voornaamste verblijfplaats), met betrekking tot het recht van vastgoedmakelaars (met in begrip van hun aansprakelijkheid) en met betrekking tot het bouwrecht.
Daarnaast beschikt zij eveneens over een grondige kennis van de handelspraktijken en de bescherming van de consument.
Lieze kan eveneens doeltreffend optreden voor de invordering van schuldvorderingen (onbetaalde facturen), in België en in het buitenland.
Ze adviseert en vertegenwoordigt cliënten, zowel particulieren als ondernemingen of overheden, bij het opstellen en reviseren van contracten, de adviesverlening met betrekking tot wetgeving, en het voeren van geschillen voor rechtbanken of in het kader van bemiddeling.
Lieze vervoegde Xirius Immo in januari 2015 en is sinds februari 2015 lid van de Nederlandstalige Orde van Advocaten bij de Balie te Brussel. Sinds januari 2020 is zij vennoot bij Xirius Immo.
Lieze verstrekt haar diensten in het Nederlands, Frans en Engels.
Opleiding
Lieze behaalde een master in de rechten aan de Katholieke Universiteit Leuven (K.U.L., 2013) en een bijkomende master (LL.M.) in de rechten aan de Université de Montréal (UdeM, 2014).